Internet tar nästa stora steg

by stefan

Internets fader spår framtiden

Vint Cerf brukar beskrivas som en av Internets fäder. Nu räknar Vint Cerf med att internet tar nästa stora steg. Mobiler, tv-apparater, sensorer och mängder av andra apparater kopplas till nätet. Den förändringen blir ännu större än när datorerna kopplades ihop. Hela artikeln finns att läsa i SvD här: Nätet tar nästa steg

Vint Cerf, som numera är vice vd på sökföretaget Google och stoltserar med titeln ”Chief Internet Evangelist”, har förstås all anledning att vara nöjd med utvecklingen. Men även om genomslaget för internet varit enormt så räknar han med att det blir än mer drastiska förändringar framöver. Och en av förklaringarna är att internet är skapat som ett väldigt öppet system.

–99 procent av alla program och tjänster som vi kommer att använda via internet har inte utvecklats än. Eftersom nästan allt på internet handlar om mjukvara (dataprogram) blir det ändlöst. Det finns ingen gräns för hur mycket nytt man kan göra, säger Vint Cerf.

Ett steg i den riktningen är att mobiltelefonerna blir alltmer avancerade och datorlikna samt att mobilnäten byggs ut för att i nästa fas fokusera på att hantera datatrafik, dvs det som behövs för att bl.a. använda Internet. Redan för flera år sedan förutsågs att datatrafiken skulle överskrida “tal-trafiken” i mobilnäten. Det har, som vanligt, tagit längre tid än man trott men när det börjar släppa går det vanligvis väldigt fort.

Vad det innebär för alla företag, inte minst småföretag, är att det blir allt viktigare att synas på Internet och att vara lätt tillgänglig. Lokala sökningar kommer att öka explosionsartat inom en snar framtid i och med att mobiltelefonerna utrustas med GPS och mer och mer kommer att användas för att leta efter företag och affärer baserat på var kunden/användare befinner sig eller vill att affären/företaget ska ligga.

De som är tidigt ute får ett försprång framför de företag(-are) som inte bryr sig så mycket om sin närvaro på Internet. Många tror att det räcker att anpassa sin hemsida ur en teknisk synvinkel med fokus på vissa sökord m.m. Det räcker dock inte så långt i konkurrensutsatta marknader och det gäller att hålla sig uppdaterad på vad som händer inom området, framförallt vad Google gör. Så länge de dominerar marknaden för sökmotorer gäller det att hålla koll på deras aktiviteter och ändringar. Yahoo och Microsoft, via Bing, ligger dock inte på latsidan och gör vad de kan för att konkurrera med Google. Vi kan räkna med en tuff kamp där med många intressant nyheter och uppköp av företag framöver.

Så hur hänger du med i utvecklingen? Syns du på Internet idag och kommer du att göra det imorgon? Det räcker inte med en engångsinsats. Detta är ett maratonlopp. Endast dem som förstår det och gör något åt saken kommer att vara vinnarna i framtiden.

Be Sociable, Share!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: